Alpaca-garner

Her har vi samlet det garn med bæredygtigt og økologisk fokus, der indeholder alpaca.

 

 

preload spinner

 

Knitter's Delight har her samlet det økologiske garn, og garn med bæredygtigt fokus, der er spundet af uld fra alpaca sammen med andre fibre.

 

 

BLANDET GARN MED ALPAKKAULD

I garn, hvor man spinder alpacauld sammen med andre fibre, opnår man de gode kvaliteter fra alpacaulden, sammen med de gode kvaliteter fra eksemelvis fåreulden, og får dermed et kvalitetsgarn med andre egenskaber, end et garn i 100% alpaka uld. 

Alapacagarn har utroligt mange fantastiske naturlige egenskaber, som du kan læse mere om herunder, men de utroligt fine fibre er også meget lette, hvilket kan medføre et mere delikat garn. Så hvis man ønsker et mere kraftigt garn, men med alpakagarnets gode egenskaber, spinder man eksempelvis alpacaulden sammen med fåreuld. På denne måde får man et blandet garn alpaca med en mere fast struktur, og samtidig med de gode naturlige egenskaber fra begge typer uld.

 

 

ALPAKKA GARNETS EGENSKABER

Alpacagarn er helt utroligt blødt og lækkert, og er samtidig meget luftigt. Garn der er spundet af alpakka uld opleves derfor at de aller fleste som kradsefri, og derfor som enormt velegnet til både uldsarte, og til børn hvor man gerne vil være sikker på, at det strikkede føles blødt og lækkert mod huden, og ikke kradser.

 

Alpaca garnet har mange fantastiske egenskaber, og erderfor et virkelig eftertragtet garn; du kan strikke nogle ekstremt bløde og varme sweatre af alpacagarn, der derudover egner sig fantastisk til stort set al slags strik til din garderobe.

Her er nogle af de egenskaber, om du får glæde af, når du køber alpaca garn: Alpakkagarn er et garn, der

  • har en blød og smuk overflade, der bevares efter vask af dit alpakka strik
  • er utroligt slidstærkt, og virkeligt nemt at pleje. Alpaca garn er dermed et meget miljøvenligt garnvalg, der er bidrager til udviklingen mod brug og dermed produktion af mere garn med bæredygtigt fokus
  • er helt utroligt glat og blødt, uden at alpakkagarnet indeholder fedt eller olie
  • er et garn der er allergivenligt, og som er modstandsdygtigt overfor solstråling, og derudover også giver et vandafvisende garn
  • kan spindes virkelig tyndt, idet alpacafibre oftest har en tykkelse på mellem 12 og 28 mikron
  • har fantastiske isolerende egenskaber, på grund af de helt små luftlommer der findes i alpacaulden. Dermed får man et meget varmt garn, der samtidig er ultra let. Alpaka ulden er helt op til syv gange varmere end uld fra får

 

 

OPRINDELSEN FOR ALPAKKA GARN

Hovedparten af det alpaca garn, der bliver spundet af alpakkaens uld, spindes af én af to typer af alpacauld; disse to alpaca arter har meget forskellig pels, og dette giver sig udslag i to meget forskellige typer alpakka garn.

Huacaya Alpaca har korte alpacafibre, og er den mest udbredte alpakka. Denne type alpakkauld er den primære, der anvendes til produktionen af Alpakkagarn, og derfor er Huacaya den hyppigste alpakka uld du finder i alpaca garn.

Suri Alpaca laver en uld, der hard meget lange fibre, og det er mere sjældent, at der spindes garn af uld fra Suri Alpakka. Grunden til dette er blandt andet, at den samlede alpakkabestanden på verensplan består af kun ca. 10% Suri Alpakkaer.

 

En alpaca er et dyr, der i udseende minder om en lille lama, og dens uld er noget af det blødeste man kan forestille sig. En stor den af produktionen af alpaka uld foregår i Peru i Sydamerika, hvor alpakaen oprindeligt stammer fra. I omegnen af 75% af verdens alpaca-bestand lever i Andesbjergene, hvor alpacaerne klippes én gang om året. Akpakka ulden håndsorteres efter hvilken kvalitet ulden har, herunder fibrenes farve, kvalitet og tykkelse. 

Alpacaernes uld i sin naturlige og ufarvede form varierer meget i farvenuancer. Dette betyder, at selvom man vælger at strikke i ufarvet alpakagarn, vil der findes mange forskellige garnfarver at vælge imellem.