Silke-garner

Her har vi samlet det bæredygtige og økologiske garn, der indeholder silke.

 

 

preload spinner

 

Knitter's Delight har her samlet det bæredygtige og økologiske garn, der indeholder silke.

 

Silke er eksklusive naturlige fibre, og når silketrådene spindes, får man det smukkeste silkegarn med mange gode egenskaber. Den smukke glans i silke garnet giver virkelig en ekstra dimension til dit strik, og silkegarn er samtidig utroligt blødt og behageligt mod huden.

 

Silke udvindes af trådene i silkelarvens puppe, og materialet blev oprindeligt udvundet i Kina under stor hemmelighed, og var udelukkende forbeholdt adelen og kejseren. Dengang som i dag giver silken dig en fantastisk følelse af velvære og luksus, og når du køber cruelty free silke er du sikker på, at silken først er udvindet efter at larven er udklækket, og har forladt puppen.

 

Det er en stor fornøjelse af strikke i et garn, der indeholder silke. Garn der er spundet med silke har en rigtig god styrke, og er nemt at styre, uanset om du er en erfaren strikker, eller endnu ikke har strikket så meget. Alt efter hvilke andre materialer, som silken er spundet sammen med, kan garnet opnå fantastiske konsistenser og udtryk, der virkelig tilfører en eksklusiv dimension til dit strik

 

 

SILKENS EGENSKABER

Garn der er spundet af silke har mange naturlige egenskaber, hvilket gør silkegarn til et meget alsidigt og populært garn. Silkens egenskaber tæller blandt andet:

 

  • Silke er et utroligt smukt produkt, og silkegarn har det smukkeste naturlige fald, når det strikkes op. Den fine glans giver liv til dit maskebillede, og samtidig opnår du en tidløst og eksklusiv finish på dit færdige strik.
  • De naturlige silkefibre, som silkegarn er spundet af, er meget bløde og glatte, og er derfor utroligt behagelige at have tæt på huden. Selv de mest uldsarte holder af silkegarnets kølige fornemmelse mod huden, og hvis du leder efter et kradsefrit garn, og silke et rigtig godt valg.
  • Silkegarn har en utrolig styrke, og dit strik vil derfor have en lang holdbarhed, når du strikke i silkegarn. Dette er også et vigtigt bæredygtigt element, når du vælger silkegarn; den lange brugstid mindsker risikoen for spild af ressourcer på produktion af nyt garn.
  • Garn der er spundet af silke har en utrolig god evne til at regulere kroppens temperatur. Faktisk er silke lige så fantasisk om vinteren, som det er om sommeren; i kolde temperaturerer er silken eminent til at isolere kroppen, så man ikke fryser, og i varme temperaturer transporterer silken varme og fugt væk fra kroppen, så man har en behagelig temperatur.
  • Silkegarn er helt fantastisk til at absorbere fugt, hvilket er med til at gøre silkegarn et virkeligt behageligt garn at bære på kroppen. Silke er i stand til at absorbere fugt med helt op til 30% af sin egen vægt, uden på nogen måde at føles fugtig.
  • Silke garn er et utroligt åndbart garn, hvilket gøre det fantastisk behageligt at bære tøj, der er strikket i silke. Den høje åndbarhed giver silkegarnet en svalende effekt, så uanset om du befinder dig i høje temperaturer om sommeren, eller du bevæger dig meget om vinteren, vil silkegarnet sikre dig en behagelig temperatur.

 

 

SILKE I BLANDINGSGARNER

Silke er naturens egen stærke fiber, som virkelig kan tilføre holdbarhed og styrke til andre materialer, og mødet mellem disse kan tilføre en helt ny dimension af udtryk og anvendelse til det færdige garn.

Silke er lig med kvalitet, og når man blander alle de fantastiske naturlige egenskaber i silken med andre naturlige fibre, kan man opnå nogle virkelig fantastiske garner, og smukke resultater på sit strik.

 

Et godt eksempel på blandingsgarn med silke, er silke og uld. Et garn der er spundet af uld og silke, vil have uldens krop og luftighed, kombineret med silkens smukke glans og fasthed på garnet. På denne måde opnår man et utroligt lækkert strikkegarn, der er stærkt, blødt, let og behageligt, samtidig med at det har et smukt og eksklusivt skær.

 

Et meget kendt og af mange elsket blandingsgarn med silke er silke og mohair, eller silk/mohair som det ofte kaldes. Det populære luksuriøse garn opnår en florlet konsistens, idet mohairgedens pels er utroligt luftig, mens silken holder sammen på mohairen, og danner en ultratynd og stærk tråd, der samtidig er ulden.

Silke/mohair er en fantastisk følgetråd til alle mulige typer af garn, også i følgeskab med et rent silkegarn, men det er også utroligt lækkert at strikke alene i entren én, to eller flere tråde sammen.

 

 

STRIK I GARN MED SILKE

Når du strikker i garn der er spundet med silke, kan du virkelig tilføre dit strik en ekstra dimension. Silkens skær giver et ekstra liv til f.eks. uldfibre, som ikke i sig selv har spil og glans, men som så til gengæld har den luftighed og volumen som silke ikke har. På denne måde kan man, i samspillet mellem to eller flere typer fibre, skabe et fantastisk lækkert udtryk i sit strik.

 

Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser, når du skal vælge en strikkeopskrift til garn med silke:

  • Store sweaters, som man strikker i et lækkert uldgarn, vil få en anden lethed og et smukt udtryk, når der også er silke i garnet.
  • Tørklæder får varmen fra eksempelvis uld og alpaca, og ved at strikke silk sammen med, tilfører man garnet en øget evne til at temperaturregulere, og får samtidig styrken og det smukke spil fra silken.
  • Bluser får det smukkeste udtryk, når du strikker dem i en silkmohair eller en blanding af uld og silke. Garnet leder varmen væk fra kroppen, og udtrykket på det færdige strik bliver både eksklusivt og lækkert.
  • Toppe der er strikket i ren silkegarn, er den drøm at have på i varmen. Silkens høje evne til at absorbere fugt og lede varmen væk fra kroppen gør, at man på det nærmeste ikke kan mærke, når man bærer en sommertop i silke. En strikket silketop føles let og sval at have på, en vil samtidig også være behagelig lun på en overskyet dag.

 

 

VEDLIGEHOLDELSEN AF GARN MED SILKE

De naturlige silkefibre er på én og samme tid virkelig stærke og temmelig sarte. Mens silken giver garnet god styrke, skal det vaskes varsomt, da man ellers risikerer at ødelægge sit silkegarn. Det er meget vigtigt at følge vaskeanvisningerne, og hvis man vasker sit silkegarn i vaskemaskinen, bør det ske på det mest skånsomme vaskeprogram, og med så blid en centrifugering som muligt.

 

Det er samtidig vigtigt, at man vasker sit silkegarn med et vaskemiddel der er beregnet til at blive opløst nemt og hurtigt. Her er flydende vaskemidler til uld og skånevask særdeles velegnede, idet man med stor sandsynlighed undgår at plette sit silkestrik.

Efter vask bør dit strik i silkegarn lægges fladt til tørre, da du ellers kan risikere at trække silkegarnet ud af facon.

 

For at bevare strukturen og farven i dit smukke silkegarn, er det bedst at undlade opbevaring i direkte sollys, da solens stråler kan medføre nedbrydning af de tynde silkefibre.

 

 

VORES SORTIMENT AF GARN MED SILKE

Hos Knitter's Delight finder du lækkert kvalitetsgarn der er spundet med silke, og som er produceret helt i tråd med det øvrige sortiment af bæredygtigt og økologisk garn og strikketilbehør.

 

Garnet i vores sortiment har alt sammen bæredygtigt fokus, og er enten spundet i naturlige fibre eller i genanvendte materialer, eller er håndfarvet med stor omhu, så der ikke udøves større pres på miljøet end det er nødvendigt. Eksempelvis finder du Knitting for Olives Soft Silk Mohair, der produceres med stort fokus på både dyrevelfærd ogå miljøvenlig produktion af det lækre kvalitetsgarn. Spinderiet følger etiske og miljørigtige fremgangsmåder, hvilket skaber et garn uden skadelige stoffer.